Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΒΗΜΑ - Δ. Ρέππας: «Παραγωγικό κράτος με επιτελικές αρμοδιότητες» - κοινωνία

Δ. Ρέππας: «Παραγωγικό κράτος με επιτελικές αρμοδιότητες»
Κάποιοι τομείς ευθύνης θα μετατεθούν στον ιδιωτικό τομέα είπε υπουργός
Δ. Ρέππας: «Παραγωγικό κράτος με επιτελικές αρμοδιότητες»




Την εκχώρηση τομέων ακόμη και του «στενού» δημόσιου τομέα σε ιδιώτες προανήγγειλε ο καθ΄ύλιν αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας, μιλώντας το βράδι της Τρίτης στη Βουλή. Ο κ. Ρέππας, αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του κράτους, που, όπως έκανε γνωστό, θα προσλάβουν και τη μορφή νομοσχεδίου που θα έλθει ως το τέλος του έτους προς ψήφιση στη Βουλή, επισήμανε ότι αυτοί αφορούν «πρώτα από όλα στην αποσαφήνιση και τη συγκεκριμενοποίηση του αναπτυξιακού, του παραγωγικού ρόλου του κράτους στις νέες συνθήκες».


«Πρέπει να υπάρξει ένα παραγωγικό κράτος σε μια παραγωγική Ελλάδα με επιτελικές αρμοδιότητες», επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «αρμοδιότητες σχεδιασμού, αξιολόγησης, παρακολούθησης και εποπτείας, ενώ εκτελεστικές αρμοδιότητες θα πρέπει να μετατεθούν στους κατά τόπους ή στους καθ' ύλην αρμόδιους φορείς και, βεβαίως, στον ιδιωτικό τομέα κάποιες από αυτές».

Η κυβέρνηση έχει εξαγγέλει ήδη την ανάθεση της είσπραξης των φορολογικών εσόδων σε ιδιωτικές εταιρείες, κάτι το οποίο, απ΄ό,τι φαίνεται, θα είναι και το πρώτο μέτρο προς την κατέυθυνση της εκχώρησης αρμοδιοτήτων που έως τώρα ασκούντας από το κράτος σε ιδιώτες.

Στα κυβερνητικά σχέδια, όπως έγινε γνωστό μετά την απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, είναι η ανάθεση σε ιδιώτες και της αποκομμιδής των απορριμμάτων κυρίως στις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Ο κ. Ρέππας, πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι με το νέο νομοσχέδιο θα καταβληθεί προσπάθεια τα υπουργεία, των οποίων θα αναδιαμορφωθεί η αποστολή μέσα και από τα νέα οργανογράμματα, να κρατήσουν μόνον τις αρμοδιότητες που έχουν σχέση μόνον με την αποστολή τους ως φορείς υλοποίησης της πολιτικής της κυβέρνησης. Οι εκτελεστικές αρμοδιότητες που επιτελούν σήμερα, όπως είναι η έκδοση πιστοποιητικών, οι αδειοδοτήσεις και οι μελέτες, θα ανατεθούν στην αυτοδιοίκηση ή ακόμη και σε ιδιωτικές εταιρείες.

ΤΟ ΒΗΜΑ - Στοπ στην παράνομη διακίνηση ελληνικών αρχαιοτήτων στις ΗΠΑ - πολιτισμός

Στοπ στην παράνομη διακίνηση ελληνικών αρχαιοτήτων στις ΗΠΑ

Στοπ στην παράνομη διακίνηση ελληνικών αρχαιοτήτων στις ΗΠΑ
Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών τίθεται σε εφαρμογή
Στοπ στην παράνομη διακίνηση ελληνικών αρχαιοτήτων στις ΗΠΑ
Σε εφαρμογή το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας για την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων


Τέλος η ελεύθερη είσοδος ελληνικών αρχαιοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες! Αυστηρός έλεγχος προβλέπεται πλέον στα αμερικανικά τελωνεία όσον αφορά τον εντοπισμό αρχαίων ελληνικών έργων τέχνης, τα οποία θα κατάσχονται και θα επιστρέφουν πάραυτα στην Ελλάδα. Το ίδιο άλλωστε αφορά και κατασχέσεις έργων σε αστυνομικές επιχειρήσεις.

Αυτά μεταξύ άλλων προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας για την πάταξη της παράνομης διακίνησης ελληνικών αρχαιοτήτων στις ΗΠΑ, το οποίο υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών στις 17 Ιουλίου στην Αθήνα και χθες συζητήθηκε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Το μνημόνιο αναμένεται να κυρωθεί και από την ολομέλεια της Βουλής και μετά από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την αντίστοιχη δημοσίευση στις ΗΠΑ θα ισχύει και τυπικά, παρ΄ότι ήδη οι αμερικανικές αρχές το έχουν θέσει σε εφαρμογή. Αλλωστε το υπογράφει η Χίλαρι Κλίντον. Πρόκειται δηλαδή, για μία μεγάλη επιτυχία της χώρας καθώς πολλά αμερικανικά μουσεία (βλέπε Γκέτι) δημιούργησαν τις συλλογές τους με κλεμμένες αρχαιότητες, ελάχιστες από τις οποίες μας έχουν επιστραφεί, κατόπιν εξαιρετικά χρονοβόρων και υψηλού κόστους διαδικασιών.

Βάση του μνημονίου συνεργασίας αποτέλεσε η διακήρυξη της Ουνέσκο του 1970, σύμφωνα με την οποία οι έμποροι αρχαιοτήτων θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι τα έργα που διακινούν δεν είναι προϊόντα αρχαιοκαπηλίας και ότι δεν έχουν εμφανισθεί στην «αγορά» μετά από την ημερομηνία της συμφωνίας που ψήφισε ο διεθνής οργανισμός (1970). Η Ελλάδα, να σημειωθεί, ότι έχει κυρώσει τη συμφωνία της Ουνέσκο εδώ και δέκα χρόνια.

Ως «αρχαία», σύμφωνα με το μνημόνιο νοούνται όλες οι αρχαιότητες που χρονολογούνται από το 20.000 π. Χ. έως τον 15ο αιώνα μ. Χ. μία τεράστια χρονική περίοδο δηλαδή, ουσιαστικά η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί σε παρόμοια συμφωνία μεταξύ δύο κρατών. Για τον εντοπισμό των παράνομων αρχαιοτήτων εξάλλου οι αμερικανικές διωκτικές αρχές θα χρησιμοποιούν βάση δεδομένων με αρχειοθετημένους τύπους αρχαίων.

Στις υποχρεώσεις της Ελλάδας που απορρέουν από τη συμφωνία περιλαμβάνονται εξάλλου και μερικά ζητήματα που θα έπρεπε ούτως ή άλλως να έχουν αντιμετωπισθεί: Η απαγόρευση της χρήσης ανιχνευτή μετάλλων, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες συσκευές υποβοηθούν τους αρχαιοκάπηλους στο... έργο τους. Η αναλυτική καταγραφή όλων των αρχαιοτήτων, ακόμη κι αν πρόκειται για εκκλησιαστικά ή άλλα κειμήλια αλλά και των αρχαιολογικών χώρων. Και τέλος η ενθάρρυνση των αρχαιολογικών ερευνών (βλέπε Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή) και δυνατότητα μακροχρόνιου δανεισμού αρχαίων έργων για εκθεσιακούς και εκπαιδευτικούς λόγους στο πλαίσιο της συνεργασίας με αμερικανικά μουσεία ή άλλα ιδρύματα. Ηδη πάντως από ελληνικής πλευράς το αρχαιολογικό κτηματολόγιο και το αρχείο μνημείων βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ συντάσσεται και η πρόταση για την ενίσχυση της νομοθεσίας όσον αφορά τη χρήση ανιχνευτών.