Ενας νεκρός είναι ο τραγικός απολογισμός της βίας που επικράτησε στο συλλαλητήριο του Συντάγματος.
Μεταξύ των 74 τραυματιών (εκ των οποίων οι 4 παραμένουν για νοσηλεία στον Ευαγγελισμό) και ο 53χρονος Δημήτρης Κοτζαρίδης, γραμματέας παραρτήματος συνδικάτου Οικοδόμων Βύρωνα, ο οποίος διεκομίσθη στον Ευαγγελισμό με κολπική μαρμαρυγή και τελικά παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, υπέκυψε. Ο νεκρός δεν έφερε τραύματα αλλά εκτιμάται ότι εισέπνευσε μεγάλη ποσότητα χημικών.
Δηλώσεις για τον νεκρό
Σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο ενός διαδηλωτή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής αναφέρει τα εξής:
«Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου για το θάνατο του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ. Ένας εργαζόμενος αγωνιστής που κατέβηκε σήμερα στο Σύνταγμα για να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο.
Κάνω έκκληση σε όλους για υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση»
Την καταδίκη των υπευθύνων για τον θάνατο του 53χρονου οικοδόμου, ζητά η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της στην οποία εκφράζει τα θερμά συλληπητήρια της προς τους οικείους του εκλειπόντος.
Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση σημειώνει πως «καμμία δράση των "γνωστών - αγνώστων" δεν μπορεί να βάλει τέλος στους αγώνες που έχουν ως στόχο την διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων. Καταδικάζουμε κάθε είδος βίας, απ' όπου κι αν προέρχεται και δηλώνουμε οτι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, παρά τις ενέργειες κάποιων, να υπονομεύσουν αυτή την προσπάθεια».
Ο συνθέτης κ. Μ. Θεοδωράκης, σε δήλωσή του αναφέρει:
«Η προκλητική κυβερνητική αναλγησία μετρά τον πρώτο νεκρό διαδηλωτή. Η καλυπτόμενη κάτω από τον μανδύα της Δημοκρατίας επαίσχυντη και ένοχη για την καταστροφή και την πτώχευση Ολιγαρχία έχει γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πίσω στη δεκαετία του '60. Ομως ο ελληνικός λαός δεν θα μείνει απαθής θεατής του απαγχονισμού του. Αποτίουμε φόρο τιμής στον νεκρό διαδηλωτή και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του. Στεκόμαστε όρθιοι και συνεχίζουμε τον αγώνα».
Επίσης, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας σε ανακοίνωση της τονίζει:
«Αποκλειστικά υπεύθυνο για τα σημερινά (20-10-11) γεγονότα στο Σύνταγμα είναι το ΚΚΕ. Η απόφασή του να μονοπωλήσει τη διαδήλωση στο Σύνταγμα και να καταλάβει μονοπωλιακά το πάνω διάζωμα (Β. Αμαλίας) πάρθηκε για λόγους τηλεοπτικής και πολιτικής υπεραξίας και ήταν μία πράξη επιθετική απέναντι στην κοινωνία. Αποφάσισαν να αποκλείσουν την πρόσβαση του κόσμου προς τη Βουλή, ανοίγοντας το δρόμο για τους βουλευτές, προκειμένου να πανηγυρίσουν την έξοδο των δικών τους βουλευτών, των βουλευτών υποτίθεται του «όχι».
Χρησιμοποιώντας την περίφημη περιφρούρησή του –η οποία συνετρίβη με το πρώτο μπαμ και διεσώθη πρόσκαιρα με την συνεργασία και την επέμβαση των ΜΑΤ- εμπόδισε, σαν δύναμη καταστολής, την διέλευση στους πολίτες.
Οι προκλητικές δηλώσεις των προβεβλημένων στελεχών του κόμματος περί προβοκατόρων, κουκουλοφόρων και άλλα ηχηρά παρόμοια πυροδότησαν από μέρες το κλίμα. Προσπάθησαν δε να οικειοποιηθούν το Σύνταγμα, το οποίο κατασυκοφαντούσαν και λοιδορούσαν από την στιγμή που έγινε χώρος δημόσιος, χώρος της Άμεσης Δημοκρατίας.
Δεν κατάλαβε τίποτε το ΚΚΕ από τον Δεκέμβρη του ’08, όταν έντρομο ζητούσε τη βοήθεια του Καραμανλή με επίσημες επισκέψεις. Οι καιροί των ροπαλοφόρων του ΚΚΕ πέρασε ανεπιστρεπτί, όπως πέρασε και η εποχή που έκοβαν χέρια και έβγαζαν τα μάτια των ανήμπορων αρχειομαρξιστών και τροτσκιστών.
Το αντιεξουσιαστικό κίνημα, που τα τελευταία 30 χρόνια μπαινοβγαίνει στις φυλακές και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντίστασης της κοινωνίας ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο, έχει αποκτήσει δύναμη, δυνατότητα και συνείδηση.
Ας μην παρασύρεται το κόμμα από τη γνωστή του τακτική στο χώρο των πανεπιστημίων. Η κοινωνία είναι μια σκληρή πραγματικότητα, ένας ωκεανός, όπου αρκεί ένας μικρός κυματισμός για να πνίξει κάθε ολοκληρωτισμό.
Η Άμεση Δημοκρατία αναδύεται στα συντρίμμια του παλιού κόσμου»
Ανησυχεί το ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρακολουθεί τα γεγονότα στην Αθήνα στενά αλλά και με ανησυχία, επισήμανε σε δηλώσεις του στο Mega ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Γκέρι Ράις.Συγκεκριμένα, σε ερώτηση σχετικά με τα επεισόδια στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και με ανησυχία».
Είπε ακόμη ότι πρόκειται για μια δύσκολη στιγμή για τους Έλληνες και για το λόγο αυτό το ΔΝΤ «έχει τονίσει την ανάγκη να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο και το βάρος της προσαρμογής να μοιραστεί δίκαια στην κοινωνία.
Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι περίοδοι κρίσης είναι πάντα δύσκολες. Ειδικά όταν οι πολίτες θεωρούν ότι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι άδικες».
Το χρονικό των επεισοδίων
Κλεφτοπόλεμος μεταξύ κουκουλοφόρων και δυνάμεων των ΜΑΤ εξελίχθηκε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα και πάλι στην πλατεία Συντάγματος, ο οποίος συνεχίζονταν έως και τις 18.30 με ανταλλαγές μολότοφ από την πλευρά των κουκουλοφόρων και ρίψεις δακρυγόνων από τις δυνάμεις της αστυνομίας.
Πολύς κόσμος παραμένει συγκεντρωμένος στην λεωφ. Αμαλίας και στους γύρω από το Σύνταγμα δρόμους. Κάδοι απορριμάτων καίγονται στο Μαναστηράκι, την Αμαλίας και την Πανεπιστημίου.
Μισή ώρα αργότερα η ένταση μεταφέρθηκε εκτός της πλατείας στους γύρω δρόμους του Μοναστηρακίου και της Πλάκας όπου οι αστυνομικοί καταδίωκαν ομάδες ταραχοποιών.
Νωρίτερα, τα ΜΑΤ επιχείρησαν εκκαθάριση της πλατείας Συντάγματος από τους κουκουλοφόρους οι οποίοι μετά τον μαρμαροπόλεμο έβαλαν δύο φωτιές στην πλατεία, ενώ τα μέλη του ΠΑΜΕ αποχώρησαν συντεταγμένα γύρω στις πέντε το απόγευμα.
Το οδόστρωμα της Λεωφόρου Αμαλίας κατέλαβαν άλλες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες παραμένουν στο συλλαλητήριο, ενώ τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται στον χώρο μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ακρβώς μπροστά από τις αστυνομικές δυνάμεις υπάρχουν κορδέλες και σχοινιά που εμποδίζουν την πρόσβαση.
Νωρίτερα, κυριάρχησαν οι μάχες σώμα με σώμα μεταξύ διαδηλωτών. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδες που ανέβαιναν από την Καραγιώργη Σερβίας με πέτρες και άλλα "πυρομαχικά" επιτέθηκαν στις αλυσίδες περιφρούρησης του ΠΑΜΕ που κρατούσαν, μέχρι εκείνη των ώρα, τη ζώνη της λεωφόρου Αμαλίας μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη.
Ανάμεσα στους διαδηλωτές, πολλοί από το κίνημα «Δεν πληρώνω», είχαν ανακατευθεί ομάδες κουκολοφόρων, οι οποίοι άρχισαν να συγκρούονται με την περιφρούρηση, πετώντας βροχή από πέτρες, ξύλα και μάρμαρα. Στο σημείο εκείνο δεν υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις και η περιφρούρηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει για να ανασυνταχθεί από τη μια πλευρά προς τα λουλουδάδικα και από την άλλη προς την Πανεπιστημίου.
Οι κουκουλοφόροι εκμεταλλεύθηκαν τον κενό χώρο και μέχρι να εμφανιστούν οι διμοιρίες των ΜΑΤ, που κατέβηκαν από το προαύλιο της Βουλής, έβγαλαν τις βαριοπούλες και άρχισαν να σπάνε μάρμαρα από τις εισόδους των ξενοδοχείων King George και Μεγάλη Βρετανία.
Γρήγορα η σύγκρουση γενικεύτηκε με βροχή μολότοφ από την πλευρά των αναρχικών εναντίον της περιφρούρησης της συγκέντρωσης, σε ολόκληρη την Αμαλίας, αλλά και των ανδρών της Αστυνομίας, οι οποίοι απαντούσαν με τη σειρά τους με χημικά και δακρυγόνα. Οι ομάδες της περιφρούρησης αμύνονταν στις επιθέσεις των κουκουλοφόρων με τα ξύλα από τα πανό, το μοναδικό «όπλο» που είχαν στη διάθεσή τους, ωστόσο στο τέλος επιβλήθηκαν.
Ο κόσμος μέχρι εκείνη την ώρα ήταν και σήμερα πολύς και παρά τις συγκρούσεις δεν εγκατέλειψε την πλατεία, όπως και χθες.
Δεκάδες οι τραυματισμένοι πολίτες καθώς οι πέτρες και τα μάρμαρα έπεφταν βροχή και αδιακρίτως. Λίγο μετά τις 15:30 δύο ασθενοφόρα μπήκαν στο χώρο της πλατείας Συντάγματος για να παραλάβουν τους τραυματίες οι οποίοι δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες από τους διασώστες του ΕΚΑΒ.
Οπως έγινε γνωστό οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός είναι 50 μεταξύ των οποίων ήταν και ο άτυχος συνδικαλιστής της ΔΕΗ αλλά και ακόμη ένας που υπέστη σοβαρά εγκαύματα που του προκλήθηκαν από ρίψη μολότοφ.
Διμοιρίες των ΜΑΤ πλησίασαν λίγο μετά τις 15:20 ενώ μέλη του ΠΑΜΕ προσπαθούν να απομονώσουν τις ομάδες των κουκουλοφόρων. Παρατάχθηκαν και στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος από την Καραγιώργη Σερβίας ως τη Μητροπόλεως επιχειρώντας να «καθαρίσουν» την πλατεία από τους κουκουλοφόρους, που συνεχίζουν να πετούν πέτρες.
Οι διαδηλωτές κατόρθωσαν μετά από λίγο να επανέλθουν στην πλατεία και τη λεωφόρο Αμαλίας, ξαναφτιάχνοντας την συγκέντρωση που επιχείρησαν να διαλύσουν οι κουκουλοφόροι.
Η Αστυνομία συνεχίζει να καταδιώκει ομάδες κουκουλοφόρων, οι οποίες έχουν διασπαστεί και απωθούνται προς τις οδούς Καραγιώργη Σερβίας, Ερμού, Μητροπόλεως και Φιλλελήνων.
Τα συνθήματα
Ολο το πρωί, αλλά ακόμη και όταν ξέσπασαν τα επεισόδια, τα μπλοκ των εργαζομένων δεν σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα. «Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω», «εδώ είναι Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή, δεν έχει ελικόπτερο παρά μόνο φυλακή», ενώ ανάλογα συνθήματα υπήρχαν και στα απλωμένα πανό της ΕΣΗΕΑ, των δασκάλων και των καθηγητών και δεκάδων άλλων σωματείων, ανάμεσά τους και των ταξιτζήδων, των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων, μελών του κινήματος «Δεν πληρώνω».
Η πρώτη συγκροτημένη εμφάνιση κουκουλοφόρων σήμερα έγινε γύρω στις 2.00 το μεσημέρι, όταν 50 άτομα κατέβηκαν από το σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι, επιχειρώντας να κινηθούν προς την Ερμού, ωστόσο μετά την πρώτη ρίψη βόμβας μολότοφ, απωθήθηκαν από δυνάμεις της Αστυνομίας.
Η Ενταση μεταξύ κουκουλοφόρων και μελών του ΠΑΜΕ σημειώθηκε λίγο μετά τις 14:30 στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Οι νεαροί κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ εναντίον των μελών της περιοφρούρησης του ΠΑΜΕ οι οποίοι κινήθηκαν σε βάρος τους προκειμένου να τους απωθήσουν και να διαφυλάξουν τον ειρηνικό χαρακτήρα της διαδήλωσης. Στην ένταση ενεπλάκη και η Αστυνομία η οποία αδιακρίτως έριξε δακρυγόνα και βόμβες κρότου-λάμψης στο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο.
Οι δύο συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και στο Πολεμικό Μουσείο κατέληξαν και αυτές γύρω στις 10:30 στο Σύνταγμα. Τα μέλη του ΠΑΜΕ δηλώνουν ότι θα παραμείνουν έξω από τη Βουλή μέχρι την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ενώ βουλευτές του ΚΚΕ αναμένεται να δώσουν και εκείνοι το «παρών» στη συγκέντρωση.
Στη Βασ. Σοφίας, έχει στηθεί σιδερένιος φράχτης από τα ξημερώματα της Πέμπτης, εν όψει της νέας συγκέντρωσης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στις 11:00, αυτή τη φορά στο Σύνταγμα.
Από νωρίς το πρωί έχει αρχίσει και συγκεντρώνεται κόσμος στο Σύνταγμα. Και όλα αυτά μετά τη μεγαλειώδη χθεσινή συγκέντρωση που χαρακτηρίστηκε ως μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.