Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Άποψη του εκθεσιακού χώρου του Μουσείου Καρδίτσας

Το νεολιθικό νοικοκυριό βγήκε από τις αποθήκες

Άποψη του εκθεσιακού χώρου του Μουσείου Καρδίτσας


Ένας άθλος υπήρξε η ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας. Αθλος της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Καρδίτσας, της Νομαρχίας και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς από το 1977, που κρίθηκε αναγκαία η ανέγερση του μουσείου για τη στέγαση των ευρημάτων της περιοχής, κατάφερε να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό τον Μάιο του 2010.


Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, και τα μουσεία χρειάστηκε κάποια στιγμή να έχουν «Μπάρμπα στην Κορώνη» για να επιλεγούν και να ενταχθούν σε ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα ώστε να υλοποιηθούν.
Τον πολύχρονο αγώνα για την πραγματοποίηση αυτού του ονείρου των Καρδιτσιωτών μετέφερε χθες ο προϊστάμενος της ΛΔ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης, μιλώντας στο πλαίσιο των διαλέξεων των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Για αρκετά χρόνια τα ευρήματα των παλαιών ανασκαφών (ώς το 1980) αλλά και της τελευταίας εικοσαετίας από τη γη της Καρδίτσας παρέμεναν αθέατα στις αποθήκες του Μουσείου Βόλου. Σήμερα αφηγούνται μέσα στο καινούργιο Μουσείο Καρδίτσας την ιστορική διαδρομή των ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή από την Παλαιολιθική και Νεολιθική Εποχή έως την Υστερη Αρχαιότητα.
Τα highlights της έκθεσης είναι μια φυλλόσχημη αιχμή από πυριτόλιθο της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής από τη λίμνη Ν. Πλαστήρα, μια μικρογραφία οικίσκου από τους Μαυραχάδες, ο τρόπος κατασκευής μιας νεολιθικής οικίας με την αναπαράσταση μιας καλύβας και τα αντικείμενα ενός νεολιθικού νοικοκυριού.
Οι επισκέπτες μαθαίνουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από την προετοιμασία του φαγητού, την ενδυμασία, την ειδωλοπλαστική, τις σφραγίδες και τα κοσμήματα που συνιστούν τη νεολιθική οικονομία. Παρουσιάζονται επίσης πήλινα αγγεία, ευρήματα από θολωτούς τάφους, μαρμάρινα αγαλματίδια, ειδώλια, μια πήλινη κεφαλή ίππου, ένα χάλκινο άγαλμα Απόλλωνα, μια λάρνακα με θέμα την αρπαγή Κόρης από τους Γόμφους, αργυρά, χρυσά κοσμήματα και ορειχάλκινες περικνημίδες.
Η έκθεση είναι δομημένη κατά χρονολογική σειρά, με θεματικές ενότητες και ανθρωποκεντρική προσέγγιση. «Στόχος μας, ο άνθρωπος και οι δραστηριότητές του στο χώρο και το χρόνο», είπε ο κ. Χατζηαγγελάκης.


Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Θεσσαλονίκη: Κρατούμενος υπέδειξε...αρχαιολογική ανασκαφή


Ανασκαφή παρουσία αρχαιολόγων μετά την ομολογία ενός από τους εμπλεκομένους που συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι επιχείρησαν να πουλήσουν αρχαία μακεδονικά ευρήματα αντί 10.000.000 ευρώ πραγματοποιήθηκε χτες στην ευρύτερη περιοχή της Γερακαρούς.
Το κλιμάκιο των αστυνομικών της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής που έφτασε στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενο από αρχαιολόγους της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, μετέβη χτες το πρωί στο σημείο το οποίο υπέδειξε ο Α. Σ., 41 χρόνων, ο οποίος έχει ήδη κριθεί προφυλακιστέος μετά την απολογία του στον ανακριτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσία του κρατουμένου πραγματοποιήθηκε ανασκαφή, το αποτέλεσμα της οποίας παραμένει άγνωστο.
Ο 41χρονος φέρεται να υπέδειξε το σημείο στο οποίο ισχυρίζεται ότι έγινε η λαθρανασκαφή κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που είχαν στα χέρια τους οι συλληφθέντες. Ωστόσο, σύμφωνα με αστυνομικούς που ήταν παρόντες στην έρευνα, «η ανασκαφή δεν απέδωσε το παραμικρό».
Ασύλητοι τάφοι...
Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο κρατούμενος κατά τη διάρκεια της απολογίας του υπέδειξε στις αρχές μία περιοχή στην οποία, όπως ισχυρίζεται, «εκτιμάται ότι υπάρχουν δεκάδες ασύλητοι αρχαίοι τάφοι». Η περιοχή την οποία υποδεικνύει ο 41χρονος φέρεται να βρίσκεται ανάμεσα στη Γερακαρού και το Βασιλούδι.
Ο 41χρονος ήταν ένας από τους τρεις εμπλεκομένους και αναζητούνταν μετά τη σύλληψη άλλων δύο ατόμων τα οποία φέρονται ως συνεργοί του. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα παραδόθηκε μόνος του στις αρχές και μετά την απολογία του στον ανακριτή κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνει προσωρινά κρατούμενος.
Σπάνιοι θησαυροί
Η αστυνομική επιχείρηση οργανώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου έπειτα από συνεργασία της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής και του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Πολιτισμού.
Δύο άνδρες, ηλικίας 50 και 45 χρόνων, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ κατασχέθηκαν περισσότερα από 70 αντικείμενα που χρονολογούνται στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ. και χαρακτηρίζονται ως αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, μεταξύ άλλων βρέθηκαν τέσσερα κράνη, χρυσές μάσκες και χρυσά επιστόμια, ένα γυάλινο αγγείο (χρησιμοποιούνταν ως μυροδοχείο), πήλινα και μεταλλικά αγγεία, 10 μικρά πήλινα ειδώλια, δύο χρυσά πέλματα, χρυσοί ρόδακες μεγάλου μεγέθους, τμήμα χρυσού διαδήματος με στικτή διακόσμηση, αποτμήματα σιδερένιου ξίφους με χρυσό έλασμα ως διακόσμηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα ευρήματα άμεσα μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών όπου παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό, ο οποίος ενημερώθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή.


Πηγή: Βασίλης Κυριακούλης, Εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"