Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Άποψη του εκθεσιακού χώρου του Μουσείου Καρδίτσας

Το νεολιθικό νοικοκυριό βγήκε από τις αποθήκες

Άποψη του εκθεσιακού χώρου του Μουσείου Καρδίτσας


Ένας άθλος υπήρξε η ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας. Αθλος της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Καρδίτσας, της Νομαρχίας και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς από το 1977, που κρίθηκε αναγκαία η ανέγερση του μουσείου για τη στέγαση των ευρημάτων της περιοχής, κατάφερε να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό τον Μάιο του 2010.


Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, και τα μουσεία χρειάστηκε κάποια στιγμή να έχουν «Μπάρμπα στην Κορώνη» για να επιλεγούν και να ενταχθούν σε ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα ώστε να υλοποιηθούν.
Τον πολύχρονο αγώνα για την πραγματοποίηση αυτού του ονείρου των Καρδιτσιωτών μετέφερε χθες ο προϊστάμενος της ΛΔ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης, μιλώντας στο πλαίσιο των διαλέξεων των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Για αρκετά χρόνια τα ευρήματα των παλαιών ανασκαφών (ώς το 1980) αλλά και της τελευταίας εικοσαετίας από τη γη της Καρδίτσας παρέμεναν αθέατα στις αποθήκες του Μουσείου Βόλου. Σήμερα αφηγούνται μέσα στο καινούργιο Μουσείο Καρδίτσας την ιστορική διαδρομή των ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή από την Παλαιολιθική και Νεολιθική Εποχή έως την Υστερη Αρχαιότητα.
Τα highlights της έκθεσης είναι μια φυλλόσχημη αιχμή από πυριτόλιθο της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής από τη λίμνη Ν. Πλαστήρα, μια μικρογραφία οικίσκου από τους Μαυραχάδες, ο τρόπος κατασκευής μιας νεολιθικής οικίας με την αναπαράσταση μιας καλύβας και τα αντικείμενα ενός νεολιθικού νοικοκυριού.
Οι επισκέπτες μαθαίνουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από την προετοιμασία του φαγητού, την ενδυμασία, την ειδωλοπλαστική, τις σφραγίδες και τα κοσμήματα που συνιστούν τη νεολιθική οικονομία. Παρουσιάζονται επίσης πήλινα αγγεία, ευρήματα από θολωτούς τάφους, μαρμάρινα αγαλματίδια, ειδώλια, μια πήλινη κεφαλή ίππου, ένα χάλκινο άγαλμα Απόλλωνα, μια λάρνακα με θέμα την αρπαγή Κόρης από τους Γόμφους, αργυρά, χρυσά κοσμήματα και ορειχάλκινες περικνημίδες.
Η έκθεση είναι δομημένη κατά χρονολογική σειρά, με θεματικές ενότητες και ανθρωποκεντρική προσέγγιση. «Στόχος μας, ο άνθρωπος και οι δραστηριότητές του στο χώρο και το χρόνο», είπε ο κ. Χατζηαγγελάκης.


Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: