Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

4 Oktovriou Blogspot: Δεν θα χρεοκοπήσουμε, αλλά … θα μας πιούν το αίμα


Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011


Δεν θα χρεοκοπήσουμε, αλλά … θα μας πιούν το αίμα




Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει αλλά το ρίσκο στη χώρα αυξάνεται σύμφωνα με τη UBS. Η ποιότητα των ελληνικών ομολόγων φθίνει και αποτελούν ανελκυστικοί επιλογή για τους συντηρητικούς επενδυτές παρά τη βραχυπρόθεσμη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.
O ελβετικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός, στην επτασέλιδη έκθεσή του με τίτλο “Greece – tempting yields and default fears”, όπου αναλύει τα μακροοικονομικά δεδομένα της οικονομίας της χώρας μας, εκτιμά ότι η Ελλάδα εμφανίζει μεγάλη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους της μέσω επαναγοράς ομολόγων και χρειάζεται ρευστότητα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προκληθεί αύξηση της απόδοσης των γραμματίων βραχυπρόθεσμης αποπληρωμής.  
Η Ελλάδα είναι πιθανό να ακολουθήσει ένα ακόμη αυστηρό πλάνο δημοσιονομικής προσαρμογής υπό τις οδηγίες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Στη συνέχεια, θα προβεί σε αντικατάσταση των ομολόγων που έχουν ωριμάσει μέσω επαναγοράς τους. Με τα έντοκα γραμμάτια βραχείας αποπληρωμής θα αναχρηματοδοτεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού με κυρίαρχους αγοραστές ξένους επενδυτές. Η ανάγκη για ρευστότητα κρίνεται αυξημένη και η UBS θεωρεί ότι η ζήτηση για ρευστό χρήμα, ίσως οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις των τοκοχρεωλυσίων.
Νέες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας αναμένει στο ερχόμενο διάστημα η ελβετική UBS. Το μέγεθος των αναμενόμενων υποβαθμίσεων -αν θα προβούν δηλαδή σ’ αυτές και οι τρεις μεγάλοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ή όχι και αν θα αφορούν υποβάθμιση μόνο κατά μία βαθμίδα ή παραπάνω- θα εξαρτηθεί από το ποσοστό επιτυχίας της διαχείρισης των “δημοσιονομικών προκλήσεων”, όπως αναφέρονται στο ακριβές κείμενο, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική διακυβέρνηση
Η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για σημαντικά στοιχεία του σχεδίου στενότερης “οικονομικής διακυβέρνησης” στην Ευρωζώνη, αλλά αναμένονται διαπραγματεύσεις αρκετών εβδομάδων με τις άλλες χώρες της ΕΕ για να καθορισθούν οι λεπτομέρειες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Financial Times”.
Το Βερολίνο θέλει επίσης να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού, αλλά και να αναγνωρίζουν οι χώρες -μέλη αμοιβαία τα διπλώματα και τις επαγγελματικές άδειες. Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη η απαγόρευση τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών και η μεγαλύτερη εναρμόνιση της φορολογίας των επιχειρήσεων.     Ένα άλλο στοιχείο της συζήτησης αφορά τα κριτήρια, με τα οποία θα μετράται η ανταγωνιστικότητα, όπως το κόστος εργασίας, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων ή οι επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία. Συζήτηση γίνεται και σχετικά με το αν θα πρέπει να προβλέπονται κυρώσεις για τις χώρες που αποτύχουν να τηρήσουν το σύμφωνο. Ανώτεροι αξιωματούχοι, αναφέρουν οι Financial Times, παραδέχονται ότι πιθανόν το σύστημα πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση, αν δεν συμφωνηθεί επίσημα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Πηγή: http://4oktovriou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: